GNU nano


Nano er en fri og open source teksteditor. nano er en klon af teksteditoren Pico, men tilbyder dog yderligere funktionalitet. Nano blev oprindeligt udgivet af Chris Allegretta i 1999, men er i dag en del af GNU-projektet.

Formål med denne guide

Denne guide er skrevet for at dække de basale operationer i nano og det er meningen at den skal være meget kort og præcis. For mere information omkring nano, kig på: Ekstern vejledning

  • Kode oversigt 1.1: At lave eller åbne en fil

# nano filnavn Nano er en editor uden modes, så du kan starte med at skrive for at indsætte tekst. Hvis du ændrer i en konfigurationsfil såsom /etc/fstab så brug -w muligheden, f.eks:

  • Kode oversigt 1.2: Deaktivering af word wrapping

#nano -w /etc/fstab Advarsel: Det er meget, meget vigtigt at du bruger -w muligheden når du åbner en konfigurationsfil. Ikke at gøre dette kan gøre at dit system ikke booter eller andre grimme ting.

At gemme og afslutte

Hvis du vil gemme de ændringer du har lavet, tryk Ctrl+O. For at forlade nano, tryk Ctrl+X. Hvis du beder nano om at forlade en ændret fil, spørger den om du vil gemme den. Bare tryk N hvis du ikke vil, eller Y hvis du vil. Derefter spørger den efter et filnavn. Bare tast det ind og tryk Enter. Hvis du ved et uheld kom til at bekræfte at du vil gemme en fil, men du faktisk ikke vil, kan du altid fortryde ved at trykke Ctrl+C når den spørger dig efter et filnavn.

At klippe og sætte ind (cut'n'paste)

For at klippe en enkelt linie, bruger du ^K. Du holder simpelthen CTRL og k-tasten nede på samme tid. Linien forsvinder. For at sætte ind, flytter du simpelthen markøren hen hvor du vil gøre det, og trykker ^U (CTRL u) på tastaturet. Hvad nu hvis du nu vil flytte en hel sektion? For at flytte flere linier, skal du simpelthen klippe hver linie én af gangen, flytte markøren derhen hvor du vil have blokken flyttet til og sætte ind. Hvis du har brug for lidt mere fintfølende kontrol, så skal du markere teksten. Flyt markøren hen til begyndelsen af det tekst du vil klippe. Tryk CTRL 6 eller CTRL A. Flyt nu din markør til slutningen af den tekst du vil klippe. Den ønskede tekst burde nu være markeret. Hvis du har brug for at fortryde din markering af tekst, skal du bare trykke CTRL 6 igen. Tryk ^K for at klippe teksten. Brug ^U for at sætte det ind.

At lede efter tekst

At lede efter en streng er nemt, så længe du tænker „HvorEr“ i stedet for „Søg“. Bare tryk ^W (CTRL W) og tast den streng du leder efter. Som jeg sagde, nemt. For at gentage søgningen behøver du blot taste ALT W. Bemærk: I nano's hjælpetekster er CTRL-tangenten repræsenteret af en hat (^), så CTRL W vil blive vist som ^W osv. ALT-tangenten bliver vist som M (kommer af ordet „Meta“), så ALT W vil blive vist som M-W. Flere muligheder

Opsamling

Det var det! En mere uddybbende vejledning kan du læse her

  • den_basale_vejledning_til_nano.txt
  • Sidst ændret: 2019/06/28 08:11
  • (ekstern redigering)